Veelgestelde vragen

Hieronder worden de meest voorkomende vragen beantwoord over voetverzorging. Als u hier geen antwoord vindt op uw vraag kunt u mij altijd even bellen (spreek eventueel een boodschap in) of stuur een e-mail.

Hoe kun je blaren voorkomen?

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:
- Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd alleen als je staat.
- Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
- Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
- Houd uw voeten droog.
- Draag een goede kwaliteit sokken of kousen (van wol of katoen).

Klopt het dat dragen van hoge hakken slecht is voor de voeten?

Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ‘platte’ schoenen of een kleine stevige hak.

Is een wrat besmettelijk?

Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

Waar moet ik op letten wanneer ik schoenen ga kopen?

U kunt het best ’s middags uw schoenen gaan kopen. Uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer u pas ’s middags uw schoenen past en koopt weet u daardoor zeker dat u niet te kleine schoenen koopt. Wanneer u de schoenen past moet u de schoenen aan beide voeten passen. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.

Mijn zwemmers eczeem verdwijnt niet ondanks goede verzorging.
Zwemmers eczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzigen in acht om zo snel mogelijk van zwemmers eczeem af te komen:
- Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een zure pH waarde.
- Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
- Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.
- Draag zo veel mogelijk sokken van natuurlijk materiaal die vocht opnemen en op 60 graden wasbaar zijn.
- Draag schoenen die ventileren.
- Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcrème.
- Behandel ook schoenen met een schimmeldodend middel!

Wat kan ik doen tegen wintertenen?

Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.
Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:
- blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)
- vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken.
- afwisselend koude en warme voetbaden nemen.
- warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken).
- een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert (zoals de verwarmende voetcreme van Strikly Pure, verkrijgbaar in de salon)

Wat kan ik doen tegen een (onaangename) geur van mijn voeten?

‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegen gaan kunt u snel van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:
- Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.
- Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!
- Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.
-Wissel ook per dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast
-Smeer de voeten dagelijks in met zilver voetcreme of antitranspiratiecreme van Striktly Pure (bij mij te verkrijgen)
-Bij hardnekkige zweetvoeten: 1 x per dag voetcare gebruiken (bij mij te verkrijgen)

Mijn voeten jeuken en branden. Hoe kan dat?

De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is te verhelpen met medicatie (via uw huisarts) maar niet iedereen is hiervoor geschikt omdat deze medicatie nogal wat bijwerkingen heeft en uw eigen gezondheid hierbij een rol speelt. Ook natuurlijke middelen geven soms heel goede resultaten. Vraag ernaar bij uw pedicure of apotheek. Het belangrijkste hierbij is het volhouden. Een schimmel is hardnekkig en u zult consequent moeten behandelen.

Ik heb een zweer aan mijn voeten. Wat kan ik nu het beste doen?

Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer (ontsteking) kan ontstaan. U kunt het best naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij kan u helpen om van de zweer af te komen.

Hoe moet ik mijn teennagels knippen?

U kunt uw nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen. Veel mensen knippen hun teennagels veel te kort!

Ik heb zulke droge voeten. Wat kan ik daaraan doen?

Naast het dragen van goede schoenen en sokken heeft de een toch meer last van een droge huid als de ander. Dit heeft onder andere te maken met de temparatuurhuishouding, de huidsoort en de zweetklieren. Niemand is het zelfde. Gebruik eventueel avonds voor het slapen een hydraterende voetencreme die de huid goed kan opnemen. Zo kan de creme de hele nacht goed intrekken. Doe het niet elke avond. Het is beter af en toe te stimuleren dan je huid er teveel aan te laten wennen.

Hoe vaak moet ik mijn sportschoenen vernieuwen?

De meeste specialisten geven aan dat u na 500-1000 kilometer u uw sportschoenen het best kunt vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten.
Als algemene regel geldt dat u gemiddeld 1 maal per jaar uw schoenen moet vervangen wilt u nog goede steun aan de schoenen hebben.

Waar moet ik op letten wanneer ik sportschoenen koop?

Het assortiment sportschoenen is erg uitgebreid. Elke sport vraagt om een sportschoen die voldoet aan de specifieke eisen die door de betreffende sport wordt gesteld. Is het een binnen- of een buitensport? Op welke bodem wordt gesport, is het een grasbodem, een geasfalteerde bodem of een kunststofbodem?

Verder kan schokdemping een belangrijke factor zijn, bij hardlopen maar ook bij sporten waar veel gesprongen wordt. De stevigheid van de zijkant van de schoen, aangegeven door de zadels, is belangrijk bij zijwaartse bewegingen, dus wendbaarheid. Een stevige hiel, contrefort, is belangrijk voor de stabiliteit van hiel en enkels. Een correct profiel van de loopzool is afhankelijk van welke sport u beoefent. Ga voor de aankoop van sportschoenen naar een goede sportzaak en laat u uitgebreid informeren.

Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen nodig wanneer ik veel (en sportief) ga wandelen?

Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:
- Begin rustig, met korte afstanden en bouw dit langzaam op.
- Houd uw voeten schoon en droog tijdens het lopen
- Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten.
- Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.
- Gebruik (wandel) sokken zonder naden.

Mijn kind wil graag gaan sporten. Wat voor schoenen kan ik het beste aanschaffen?

Voor kinderen is het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan hoe de schoen zit. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij/zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit. Kinderen onder 10 jaar kunnen het best algemene sportschoenen dragen. Wanneer uw kind ouder is dan 10, dan kunt u het best op zoek gaan naar schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.

Voetproblemen bij kinderen

Voetproblemen ontstaan bij kinderen veelal vòòr het tiende jaar. Dit heeft vaak de volgende oorzaken:

Kinderen blijven toch op de schoenen lopen ondanks dat ze er zijn uitgegroeid omdat het hun 'lievelingsschoenen zijn of omdat ze niet vertellen goed kunnen vertellen waarom ze niet meer lekker zitten. Als uw kind bepaalde schoenen niet meer aan wilt kan dit een teken zijn van een pasvorm die niet meer goed is.

Kinderschoenen worden te klein gekocht en verkocht. Veel schoenenfabrikanten geven niet om goede pasvormen maar volgen het modebeeld en houden geen rekening met een tere kindervoet. Bezuinig niet op kinderschoenen want dat geeft, later vaak, pas-problemen.

Ga naar een professionele kinderschoenenverkoper om deze schade te voorkomen

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

23.02 | 19:13

Hallo,
U mag weer open, yippie!
Mag ik en afspraak voor mijn voeten en een massage? Na 4?
Ik hoop dat alles goed gaat.
Liia

...
13.11 | 12:25

Ik hoef niet te tanken schat, daaaaaaaaaaaaaaag

...
30.08 | 23:50

mijn auto is stuk en het duurt zeker 3 maanden tot ik de 800 euro bij mekaar heb zeker vind ik dat jammer maar het is niet anders graag antwoord

...
03.11 | 17:01

Beste Truus, via Marian Schriever heb ik je site gekregen.
Ik wil graag een massage cadeau doen.
Hoe gaan we dit aanpakken?? Gr. Moon Hendrix 06 52887776

...
Je vindt deze pagina leuk