Truus Dijcks Massage en Pedicure

Zwangerschapsmassage 

Een massage als je zwanger bent is heerlijk. Er gebeurt immers veel in je lichaam in een relatief korte periode.

Bewust het wonder ervaren van zwanger zijn

Een massage is een fijne manier om stil te staan bij dit bijzondere moment in je leven. Hoe voelt het en wat betekent het voor jou? Tijdens de massage kan je buik gemasseerd worden en vaak reageert de baby op dit contact. Hierdoor is de massage ook een moment van verbinding met je baby.

Naast blijdschap zijn er ook momenten waarop de zwangerschap ongemakkelijk of zelfs pijnlijk kan zijn. Massage biedt dan ondersteuning.

Massage als ondersteuning bij zwangerschapsklachten

Een zwangerschap kent echter ook momenten van ongemak en kan soms zelfs pijnlijk zijn.  Door de zwangerschap verlopen alle lichaamsprocessen trager. Massage stimuleert de doorbloeding, door deze stimulerende werking is het mogelijk dat de darmwerking geactiveerd wordt, vochtophoping in het gezicht en de armen en benen vermindert, spataderen minder kans hebben te ontstaan en er meer energie ontstaat. Ook kunnen onrustige en zware benen verdwijnen en waarschijnlijk slaap je na de massage heerlijk.

Zwangere vrouwen hebben meer behoefte aan rust. Het kan lastig zijn om rustmomenten in te bouwen, vooral voor vrouwen die werken. Te weinig rust en teveel werkdruk leidt tot de aanmaak van stresshormonen. Een zwangerschapsmassage kan dan een heerlijk moment voor jezelf zijn. Bovendien stimuleren de aanrakingen tijdens de massage de aanmaak van oxytocine, het feel good hormoon.

Lichaam

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Onder invloed van hormonen worden de spieren en gewrichten losser en soepeler om ruimte te maken voor het kind en je lichaam gereed te maken voor de bevalling. Je kunt hierdoor last krijgen van je nek en rug en van bekkenklachten. Ook kun je door de hormonen vocht gaan vast houden en slechter gaan slapen.

Voordelen

Door de massage raak je meer ontspannen. Je spieren worden soepeler, je ademhaling wordt dieper en je gedachten komen helemaal tot rust. Je lichaam kan zich herstellen. Je bloedcirculatie wordt gestimuleerd en dat geldt zelfs voor die van je kind. Door de rust tijdens de massage heb je even de tijd om stil te staan bij alle veranderingen van je lichaam.

Er is uit onderzoek gebleken dat zwangerschapsmassage ervoor zorgt dat je beter slaapt, minder stresshormonen aanmaakt, minder rugpijn hebt en dat complicaties tijdens de bevalling minder vaak optreden. 

9 maanden massage 

In elke fase van de zwangerschap heeft massage een ander effect. In de eerste 3 maanden zal het er voor zorgen dat je je weer fitter voelt en kan het helpen om hoofdpijn en misselijkheid te verlichten. In het tweede trimester verlicht de massage klachten als rugpijn en beenkramp en zorgt het ervoor dat je beter in je vel zit. In de laatste 3 maanden is de massage vooral gericht op het verminderen van klachten als bekken- en rugproblemen, vocht vasthouden en een slechte nachtrust.

Techniek

Zwangerschapsmassage mag best stevig gebeuren, maar er zullen nooit diepe vormen van massage worden gebruikt. Hierbij is het risico te groot dat er ongewenste hormonale reacties optreden met een mogelijke vroeggeboorte tot gevolg of dat er teveel afvalstoffen vrijkomen. Zolang het prettig is word je gemasseerd terwijl je op je rug ligt. Als dit niet goed meer ligt zul je gemasseerd worden als je op je zij ligt.

Advies

Heb je twijfels of zwangerschapsmassage voor jou geschikt is of heb je medische klachten, overleg dan altijd eerst met een arts. 

Belangrijk !!!!

Zwangerschapsmassage is mogelijk vanaf 14 weken zwangerschap en is geschikt voor vrouwen met een gezonde zwangerschap. Je kunt je laten masseren tot aan de bevalling.

 

Massage na de bevalling / mama massage

Je lichaam heeft door de zwangerschap en bevalling een flinke extra inspanning geleverd. Vooral je spieren en pezen hebben te lijden gehad. Massage na je bevalling zorgt ervoor dat je lichaam sneller en vollediger herstelt. Ontzwangeren kost tijd. Veel vrouwen hebben tot een jaar na de bevalling last van een aantal klachten.

Bekende klachten zijn hoofdpijn en vermoeidheid. Ook kunnen vrouwen in deze periode last krijgen van stemmingswisselingen. Postnatale massage kan deze klachten verlichten.

Een kindje verzorgen vraagt veel van je lichaam. Je tilt en draagt veel. Geen goede zithouding tijdens de borstvoeding en zwaardere borsten kunnen gespannen nek- en rugspieren geven. Postnatale massage laat je spieren weer helemaal ontspannen. 

Een massage kan bovendien een goed middel zijn om even tijd voor jezelf te nemen. Je kindje vraagt veel van jou. Dat betekent dat je soms je eigen behoeften moet uitstellen. Bij postnatale massage gaat het even alleen om jou en je lichaam.  Het is een speciaal aangepaste techniek om de door je zwangerschap uitgerekte spieren en weefsels te behandelen. De massage richt zich vooral op de heupen en buikspieren. Je komt weer helemaal tot rust en na de massage voel je je weer fit en ontspannen. 

Belangrijk !!

Vier weken na de bevalling mag je gemasseerd worden; bij een keizersnede na ca. zes weken.

 

Bij de massage wordt altijd gebruik gemaakt van warme massage-olie !!!

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

23.02 | 19:13

Hallo,
U mag weer open, yippie!
Mag ik en afspraak voor mijn voeten en een massage? Na 4?
Ik hoop dat alles goed gaat.
Liia

...
13.11 | 12:25

Ik hoef niet te tanken schat, daaaaaaaaaaaaaaag

...
30.08 | 23:50

mijn auto is stuk en het duurt zeker 3 maanden tot ik de 800 euro bij mekaar heb zeker vind ik dat jammer maar het is niet anders graag antwoord

...
03.11 | 17:01

Beste Truus, via Marian Schriever heb ik je site gekregen.
Ik wil graag een massage cadeau doen.
Hoe gaan we dit aanpakken?? Gr. Moon Hendrix 06 52887776

...
Je vindt deze pagina leuk